تاریخچه پمپ بشکه کش

نبودن پمپ بشکه کش در جنگ جهانی اول احساس شد در آن زمان دستگاه‌های پرس و جوشکاری اختراع شده بود که توسط نیروهای آلمانی و ایتالیایی گسترده پیدا کرد. نیروهای دریایی آمریکا قادر به کنترل دریاها نبودند و نمی توانستند گازولین را در ساحل تخلیه کنند به همین دلیل مجبور بودند با ناو شکن‌ها به سواحل ایسلند گازولین را منتقل کنند که این امر علاوه بر هزینه بر بودن، منجر به از دست دادن زمان زیادی در هنگام جنگ بود. به همین دلیل کشورها به فکر ساختن نمونه های اولیه پمپ بشکه کش شدند تا هزینه‌های زیاد انتقال سوخت را کاهش دهند.

قسمت‌های تشکیل دهنده پمپ بشکه کش

پمپ بشکه کش از دو قسمت اصلی روتور و استاتور تشکیل شده است. روتور به وسیله الکتروموتور دوران داده می شود و حرکت ماردونی روتور در داخل استاتور منجر به مکش سیال به داخل محفظه پمپ می‌شود که در پایان سیال با فشار بالا به سمت خروجی منتقل می‌شود .
طراحی این پمپ‌ها بدین صورت است که الکتروموتور به هیچ عنوان با سیال در ارتباط نباشد و سیال به وسیله تیوب تخلیه و انتقال داده شود. پمپ بشکه کش شامل روتور، استاتور، میله رابط و کوپلینگ، آب بند، محفظه مکش و تخلیه، موتور و گیربکس است .

روتور پمپ تخلیه بشکه

بخش محرک پمپ تخلیه بشکه روتور است که جنس آن از استیل بوده، این روتورها می‌توانند تک راهه و دو راهه باشند. فشار در این پمپ‌ها به تعداد گام روتور بستگی دارد. هر دو گام را یک استیج نامگذاری می‌کنند. فشار رابطه مستقیم با تعداد استیج‌ها دارد هرچه استیج بیشتر باشد فشار افزایش می‌یابد. اما قطر روتور، طول گاه و عمق گام با فشار رابطه عکس و با دبی رابطه مستقیم دارند.

استاتور پمپ بشکه کش

به بخش درونی بدنه استاتور گفته می‌شود. با توجه به سیال انتقالی و مقاوم بودن در برابر عوامل سایشی، حرارت، اسیدها استاتورها ساخته می‌شوند که جنس آن‌ها از الاستومر، تفلون و پلی پروپیلن است.

آب بند پمپ تخلیه بشکه

از آب بند برای جلوگیری از نشت سیال پمپاژ شده به محیط استفاده می‌شود. همچنین در پمپ های بشکه کش از نوع آب بند مکانیکی استفاده می شود. برای انتخاب آب بند مناسب باید به عواملی مانند دما، خواص فیزیکی و شیمیایی سیال و فشار سیال توجه داشت.
پمپ بشکه کش یا درام پمپ معمولا نوع ارتقاء یافته پمپ بشکه کش دستی می باشند که مزیت‌های بسیاری نسبت به این پمپ ها دارند اما پمپ بشکه کش دستی با هر متریالی نمی تواند کار کند و کاربرد محدودی دارند. این پمپ ها در تخلیه انواع سیالات همچون سیالات قابل اشتعال، مواد نفتی اسیدها و بازها مورد استفاده قرار می‌گیرند. طراحی این پمپ ها به صورت قابل حمل و کاملا پرتابل است.
از ویژگی های پمپ بشکه کش دستی می توان به حمل و نقل آسان به علت سبک وزن بودن محصولات و طرز استفاده ساده آن‌ها اشاره کرد. همچنین به عنوان شارژ مخازن دوزینگ استفاده می‌شوند که در انتقال مواد شیمیایی به مخازن تزریق هم مورد استفاده قرار می‌گیرند از آن جایی که باید قابلیت حمل و نقل آسان را داشته باشند از پمپ های پرتابل و سبک استفاده می کنند. پمپ های بشکه کش با توجه به نوع راه اندازی که دارند به تک فاز، سه فاز، ضد انفجار و ساده ارائه می شوند.

مکانیزم عملکرد پمپ بشکه کش اینگونه است که پمپ بشکه کش بصورت سانتریفیوژ (گریز از مرکز)، تک اسکرو و پمپ های بشکه کش دستی ( شامل پیستونی و دنده ای) می باشد. در ادامه با مکانیزم هر کدام بیشتر آشنا می‌شویم.

مکانیزم پمپ بشکه کش سانتریفیوژ

این پمپ که یکی از انواع مونو پمپ است برای سیالات رقیق و بدون ذرات جامد مورد استفاده قرار می گیرد. با محرک برقی و بادی تولید می‌شوند. نیروی گریز از مرکز عمل انتقال فشار به سیال است. در این پمپ ها پروانه در ورودی تیوپ پمپ با سرعت بالا توسط محرک چرخیده می شود. مزیت پمپ بشکه کش سانتریفیوژ دبی بالا و وزن کم می باشد.

مکانیزم پمپ بشکه کش تک اسکرو

نحوه عملکرد مشابه با پمپ مکش سانتریفیوژ را دارد با این تفاوت که در پمپ بشکه کش تک اسکرو، دور محرک پایین تر بوده و برای انتقال سیالات غلیظ و دارای ذرات جامد مورد استفاده قرار می گیرند. تفاوت دیگر این پمپ وزن بالای آن ها می باشد. که برای سیالات غلیظ خمیری شکل به کار می رود. و به دلیل وزن بالای، پمپ بشکه کش تک اسکرو قابل حمل هم نمی باشند و نیاز به جرثقیل های سقفی دارند.

مکانیزم پمپ های بشکه کش دستی

این پمپ ساختار تشکیل دهنده ساده ای دارد و برای سیالات رقیق استفاده می شود. مزیتی که این پمپ ها دارند قیمت مناسب و وزن پایین ساخت آن ها می باشد. و اغلب در تخلیه موادی همچون بنزین و نفت به کار می رود.
پمپ بشکه کش به طور کلی دو نوع بادی (پنوماتیک) و برقی رایج تر هستند.

مکانیزم پمپ بشکه کش بادی

برای سیال های قابل اشتعال مناسب است. این پمپ ها بسیار قدرتمند بوده و همچنین ضد انفجار هستند. پمپ‌های بشکه کش بادی در بیشتر موارد کمترین خرابی را دارا می باشند.
مکانیزم پمپ بشکه کش برقی
نیروی محرک و راه اندازی پمپ های تخلیه را به صورت الکتریکی تأمین می کند.

اجزای تشکیل دهنده پمپ بشکه کش شامل موارد زیر است:

  1. لوله مکش و پره
    2. شیلنگ خروجی
    3. الکتروموتور
    4. نازل
    5. سیم برق 1.5متری
    6. کلید تغییر دور و خاموش و روشن
    7. لوله بیرونی
    8. لوله داخلی
    9. پروانه
    10. ورودی پمپ
    11. دستگیره

جنس و مواد تشکیل دهنده پمپ تخلیه کش

تفلون، پروپیلن، کانیار، استنلس استیل SS316 ، آلیاژ هستلوی

مزیت های پمپ بشکه کش

از پمپ بشکه کش ها تولیدی شده توسط راشا پمپ برای انتقال طیف وسیعی از سیالات رقیق و غلیظ می توان استفاده کرد. همچنین می توانند سیالات حاوی ذرات جامد را انتقال دهند. برای سیالات حساس به تنش های برشی مناسب هستند و به بافت سیالات آسیب نمی رسانند. راندمان بالایی دارند. ساختار ساده ای دارند که باعث می شود قطعات مصرفی آن را از بازارهای داخلی تهیه و تولید کرد. این پمپ در عین سادگی ایمن هم هست که باعث می شود به دلیل ساختار مناسبی که دارد از نشت مواد شیمیایی و پاشش به اطراف جلوگیری شود.
به دلیل وزن پایین حمل و نقل آنها آسان است. دارای دبی، آبدهی و سرعت بالایی می باشند. به دلیل بالا بودن سرعتی که دارد می تواند مخازن دوزینگ را نسبت به روش های دیگر سریع تر شارژ کند. مقرون به صرفه هستند. هزینه تعمیرات و نگهداری آن ها پایین و ساده است. مواد مورد استفاده آن ها مختلف و متناسب با نوع کاربری مورد نیاز می باشند. به دلیل اینکه با هوای فشرده کار می کنند برای سیال و محیط های قابل اشتعال و انفجار مناسب می باشند. قابلیت پمپاژ و گرانروی بالایی دارند همچنین توانایی مکش آن بالا می باشد.

مشخصات فنی پمپ بشکه کش

نام های دیگر پمپ بشکه کش پمپ درام، پمپ کانتینری می باشد. برای انتخاب یک پمپ بشکه کش مناسب میزان گرانروی حائز اهمیت است. در بعضی موارد به علت کاربری خاصی که دارند به پمپ تخلیه اسیدی، اسید کش نامیده می شوند.

پمپ بشکه کش در کجا کاربرد دارد؟

به دلیل مواد تشکیل دهنده خاص و ساختار منحصر به فرد خود در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی بهداشتی، سرامیک و کاشی و دیگر صنایع به منظور تخلیه و انتقال اسیدهای مختلف و همچنین بازهای مختلف، سیالات دارای گرانروی و سنگین وزن مورد استفاده قرار می گیرد.

مارک های پمپ بشکه کش

برندهای که می توانید در بازار پیدا کنید عبارتند از: پمپ بشکه کش فلکس، پمپ بشکه کش آرو، توسان، روتوماک،کوشین،گراکو می باشد.

انواع پمپ بشکه کش

پمپ بشکه کش انواع مختلفی دارد که در ادامه به شرح مختصری از آن ها می پردازیم.

  1. پمپ بشکه کش الکتریکی
    2. پمپ بشکه کش دستی
    3. پمپ بشکه کش بادی (پنوماتیکی) و هیدرولیکی
    4. پمپ بشکه کش ضد انفجار یا ضد جرقه
    5. پمپ بشکه کش دیافراگمی پنوماتیکی یا بادی
    6. پمپ بشکه کش غلیظ کش یا پمپ غلیظ کش

پمپ بشکه کش الکتریکی

شامل دو نوع، معمولی و ضد انفجاری برای انتقال سیالات ساده و قابل اشتعال می باشند

پمپ بشکه کش دستی

جزء ساده‌ترین و ارزان قیمت‌ترین نوع پمپ های بشکه کش است. برای مواردی که مایع در حجم کم استفاده می شود، مناسب است.

پمپ بشکه کش بادی (پنوماتیکی) و هیدرولیکی

از این پمپ برای زمانی که به فشار بالا نیاز است استفاده می شود به دلیل ایمنی بالایی که دارد در جابجایی سیالات قابل اشتعال توصیه می گردد.

پمپ بشکه کش ضد انفجار یا ضد جرقه

در این پمپ ها دو شرایط وجود دارد یک سیال قابل اشتعال باشد یا محیطی که پمپ در آن قرار دارد قابلیت اشتعال را داشته باشد.

پمپ بشکه کش غلیظ کش یا پمپ غلیظ کش

پمپ بشکه کش دیافراگمی پنوماتیکی یا بادی

در انتهای شافت این پمپ ها به جای پروانه سانتریفیوژ از یک استاتور مارپیچی استفاده شده است. که می‌تواند در پمپ کردن و انتقال سیالات غلیظ همچون رب، عسل ، سس و غیره کاربرد داشته باشد. در این پمپ ها، هوای فشرده یا جریان الکتریکی به عنوان نیروی محرکه با توانایی مکش بالا برای جابجایی و پمپ کردن سیالات مختلف عمل می کند. از پمپ های دیافراگمی با نیروی محرکه هوا و یا موتورهای الکتریکی ضد انفجار در هنگامی که خطر انفجار سیال وجود دارد، توصیه می‌شود استفاده کرد. این پمپ بدون اینکه آسیب برسانند می تواند به صورت خشک کار کند که از مزایای پمپ بشکه کش دیافراگمی به شمار می آید.
دبی جریان مایع با هوای مصرفی در این پمپ ها رابطه مستقیمی دارد که می توان آن را به آسانی با شیر کنترل کرد. زمانی که دبی عبوری مایع به صفر برسد. جنس متریال بخش های هیدرولیکی پمپ های دیافراگمی با توجه به سیال پمپ شده انتخاب می شوند. بدنه این پمپ ها به طور معمول از جنس پلیمر یا فلزاتی همچون آلومینیوم یا استیل می باشد. دیافراگم نیز می تواند از جنس متریال هایی ماننند لاستیک های مصنوعی، تفلون و غیره انتخاب شود.

خلاصه مقاله پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه

در این مقاله به اجزای تشکیل دهنده، کاربردهای و انواع پمپ های بشکه کش پرداختیم که به طور خلاصه می توان بیان کرد با توجه به سیال و موادی که استفاده می کنید باید پمپ بشکه کش را انتخاب نمایید و برای تهیه این پمپ ها در ایران می توانید از فروشگاه های معتبر خریداری نمایید

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!